Robuste enkodere til forudsigelig (prædiktiv) vedligeholdelse

"Udnyt enkoderne fuldt ud til planlægning af forebyggende vedligeholdelse", siger produktchef Per-Johan Ahlström fra enkoderfabrikanten Leine Linde. "Moderne roterende inkrementelle enkodere leverer både diagnosticeringsdata og data om driftsmiljøet. En enkoder er ganske enkelt mere end bare en enkoder ..."

Forebyggende vedligeholdelse er et af hovedpunkterne i den fjerde industrielle revolution, Industri 4.0. Vedligeholdelsesprocesserne udvikler sig fra at forebygge til at forudsige vedligeholdelsesbehovet. Det er altafgørende at finde en potentiel årsag til svigt, før problemerne opstår.

"Enkodere er perfekt egnet til dette, især i krævende omgivelser, hvor deres holdbarhed er en afgørende egenskab og sikring af oppetid utrolig vigtig", forklarer produktchef Per-Johan Ahlström. "Planlægning af regelmæssig skift af enkoderne er unødvendig, fordi enkoderen selv kan levere information om dens tilstand samt en hel del information om de omgivende deles tilstand.

En gennemprøvet og værdsat løsning

Leine Lindes avancerede diagnosticeringssystem, ADS, blev udviklet for at muliggøre tidlig registrering af fejl i roterende inkrementelle enkodere. ADS Classic-enkoderne blev hurtigt populære, især i papir-, pulp- og procesindustrien. Diagnosticeringen viste sig at være meget nyttig i forbindelse med at finde årsagen til afvigelser og fejl, hvilket i mange tilfælde skyldes en ubalance i motorinstallationen eller slidte lejer.

ADS Online – flere sensorer i én

Med den næste generation, ADS Online, blev Leine Linde-enkoderens funktioner udvidet til at omfatte flere sensorer i én. Denne multisensor aflæser konstant niveauerne for flere omgivende parametre i enkoderens omgivelser, herunder vibration, akselhastighed, frekvens, temperatur og forsyningsspænding.

Systemet foretager automatisk fortolkning og analyse af registrerede interne afvigelser. Der leveres detaljerede logfiler om driftsparametre og omgivende parametre, som kan analyseres vha. den medfølgende software eller i et system, brugeren selv vælger. Enkoderen leverer anbefalinger om, hvornår installationen bør kontrolleres, og hvordan fejl kan afhjælpes.

ADS Upgrade Unit

Der fås også en ADS Upgrade Unit. Enheden kan købes som et separat modul og monteres på alle Leine Linde 800-enkodere, der er i brug. Det forenkler overgangen til Industri 4.0 for ethvert eksisterende drevsystem.